Clătite franțuzești făcute ca la carte și umplute cu bunătăți de Cetea
Poate ai auzit de noi și rulota noastră cu bunătăți, poate ne-am întâlnit deja la un eveniment sau poate urmează să ne întâlnim. Asta e metoda prin care poți ajunge să guști renumitele clătite făcute după rețete autentice și tradiționale franțuzești, umplute cu bunătăți D’ale Gustului, din Cetea, obârșia gustului fain. Pentru că au ajuns să fie atât de apreciate, în articolul de față ne-am gândit să vă poftim din nou în bucătăria noastră de la Cetea și să vă spunem, cu răbdare, câte ceva despre clătitele noastre și câteva mici secrete pe care nu le-am spus până acum.
La fel ca și povestea dulcețurilor…
…naturale de Cetea și povestea clătitelor noastre își are rădăcinile în Franța. Cum v-am povestit deja și în articolul anterior, noi, Tatiana și Alin, acum niște anișori buni, ne-am întâlnit și cunoscut mai bine în Franța, la studii, când amândoi urmam masterul Erasmus Mundus – Food Identity. Învățam despre produse locale, cu indicație geografică și vedeam cum francezii, spaniolii sau italienii au reușit să stăpânească atât de bine arta promovării lor, încât comunități întregi să poată trăi de pe urma producției lor în manufacturi sau mici proiecte antreprenoriale. Tot atunci, ne-am îndrăgostit și de renumitele clătite franțuzești. Nici n-a fost greu, de devreme ce ne găseam la acea vreme în Rennes, capitala culinară a Bretaniei, locul de obârșie al clătitelor. Ca să înțelegeți mai bine, să vă mai spunem că dacă ajungeți în Rennes veți avea nevoie de un ghid care să vă ajute să alegeți din zecile de crêperies (clătitării, într-o traducere forțată), fiecare pline cu clătite care mai de care mai delicioase. În plus, ca să fie un pic și mai complicată toată treaba, trebuie spus că veți avea de ales între două mari tipuri de clătite: crêpe și galette.
Haideți să începem cu un mini-curs…
…despre clătitele franțuzești, ca să înțelegem mai bine de unde, cum au apărut și cum au ajuns atât de variate și răspândite. Pentru început să vă spunem că aceste clătite au fost considerate multă vreme mâncarea săracilor. Legenda spune că au fost „inventate” din greșeală, de o gospodină stângace din Bretania, care a vârsat terci de hrișcă pe o piatră încinsă, plată, așezată în șemineu. Aluatul s-a prăjit în ceea ce azi numim clătite, iar gospodina a constatat că nu-s deloc rele. Tradițional, clătitele se consumă în Franța cu umpluturi extrem de variate, însă și simplu – în special cele dulci.
Revenind la crêpe și galette, trebuie spus că în timp ce termenul crêpe se referă la toate varietățile de clătite dulci, făcute după rețetele tradiționale franțuzești, galette sunt corespondentele lor sărate. Dacă mergem însă mai în detaliu, atunci e bine să știți că ele sunt făcute după rețete diferite, din tipuri diferite de făină, așadar nu se referă nicidecum doar la umplutura lor.
Dacă vorbim despre clătitele dulci,…
…crêpe, atunci să știți că aluatul pe care-l au la bază este făcut din făină de grâu. Pe lângă făină, în mod tradițional ele mai înglobează în aluat doar lapte, zahăr, ouă și unt. Aluatul se coace pe plite încinse de fontă, plane, cu suprafață mare, într-un strat extrem de subțire, lucru care face ca bucătarul să aibă nevoie de ceva mai multă pricepere pentru a le putea mânui.
Se pot consuma, cum spuneam și simple, într-o formă în care aluatul înglobează zahăr și suc de lămâie, însă francezii folosesc de asemenea o sumedenie de varietăți de umplere. Practic, fiecare clătitărie are specialitățile ei, însă în mod tradițional, cele mai uzuale umpluturi sunt cele de caramel sărat, mere caramelizate, pere caramelizate sau un sos pe bază de ciocolată.
Dacă veți ajunge la rulota noastră cu bunătăți D’ale Gustului, atunci vă veți putea înfrupta cu celebrele crêpe pregătite exact după rețetele franțuzești, coapte pe plită, în aceeași formă subțire, tradițională, însă umplute cu delicioasele noastre dulcețuri naturale din fructe, de la Cetea. Astfel, vă invităm să experimentați tradiția franțuzească a clătitelor cu aromele și gusturile ardelenești, obținute după rețete tradiționale, din fructe proaspete, fără niciun fel de adaos de conservanți sau alte substanțe chimice. Totul cât se poate de natural.
Mergând mai departe, la clătitele sărate…
…galette în denumirea lor franțuzească, atunci e bine să știți că sunt făcute complet diferit de crêpe. Se pornește de la o bază de făină de hrișcă, iar aluatul nu se face dintr-o dată, ci în etape. În prima etapă preparăm un aluat mai gros, care stă o zi să fermenteze și să capete un gust, o aromă specifică. Apoi, a doua zi diluăm aluatul la consistența aluatului de clătite și suntem gata în sfârșit pentru prepararea clătitelor. În paranteză – în această perioadă de fermentare, apar și bulele de aer din consistența lor. În Franța aluatul de galettes are o întreagă istorie în spate, fiind o mâncare foarte des consumată în perioada posturilor (Bretania fiind o zonă cu puternică influență catolică).
Revenind la modul de preparare…
…și galette se fac pe același tip de plită de fontă, iar ingredientele pentru umplutură se adaugă în timp ce se face clătita pe plită, cu adaos de unt pentru savoare. Varietățile de umplere sunt aproape infinite chiar și la francezi – se pot consuma cu prosciutto, pește, fructe de mare, diferite varietăți de brânzeturi, ouă etc. De asemenea, un alt amănunt mai puțin cunoscut este acela că francezii le consumă și tăiate pe lungime, în formă de tagliatele, fierte mai apoi în diferite varietăți de supe.
Pentru a putea respecta rețeta tradițională de galette, iar voi să experimentați un preparat autentic, la rulota cu bunătăți D’ale Gustului folosim în prezent făină de hrișcă importată din Franța. Asta din cauza lipsei ei de la noi, unde nu este la fel de populară. Ne dorim însă foarte mult ca pe viitor să ne putem produce propria noastră făină, la moara proprie, fie cu hrișcă produsă de noi, fie achiziționată de la mici producători locali din zona noastră, de la Cetea.
Cam acestea sunt micile noastre secrete din spatele clătitelor preparate după rețete franțuzești și umplute cu minunatele dulcețuri D’ale Gustului, din Cetea. Vă invităm să ne urmăriți rulota și dacă puteți să nu ratați ocazia de a le gusta.