Masterpiece of

tres doux

There are many variations of passages of Lorem
Ipsum available, but the majority.
  • Nu sunt produse în coș.
  • Nu sunt produse în coș.
Image Alt

dalegustului

Clătitele în gastronomia românească

Clătitele sunt un preparat culinar originar din Franța, de unde de altfel ne-am și inspirat și am învățat meseria de ‘crêpier’. Inspirația a venit în timpul studenției, pe când îmi făceam studiile în Angers și descopeream cultura și gastronomia franceză. Acolo mi-a trecut prin minte prima dată acel ‘wau, câte preparate se pot face doar din clătite’, în timp ce serveam cina într-o ‘crêperie’, la invitația gazdelor, la care urma să stau pe perioada studiilor.

Au trecut ceva ani de atunci și iată că în 2019 a ajuns Alin, soțul meu și fostul meu coleg de master, la Ecole des Maître Crepier, în Rennes, Franța, să învețe meseria de ‘crêpier’.

Nouă ne place foarte mult să cunoaștem tradițiile și obiceiurile locurilor de unde ne tragem și să le cultivăm mai departe. Deaceea am ținut foarte mult, să găsesc și rețete de clătite în gastronomia românească. Mai jos vă voi împărtăși un extras din cartea de bucate scrisă de Maria Maurer, prima femeie care a publicat o carte de bucate în Țările Dunărene (termen în istoriografia internațională pentru Moldova și Țara Românească) (Uleriu, D., 2018). Maria Maurer a fost profesoară la un pension bucureștean unde tinerele domnișoare erau inițiate în artele casnice. Cartea a fost tipărită în București, în anul 1847 și conține 190 de rețete (Uleriu, D., 2018).

“Bate 10 ouă într-o oală cu 250 grame de făină și nițică sare până face bășicuțe; apoi toarnă două litre de lapte dulce, binișor, în lăuntru, amestecându-le mereu. Pe urmă înfierbântă în tigaie de clătite, care trebuie să fie întinsă, câte nițel unt, nu mai mult decât să fie tigaia bine unsă; toarnă câte nițică cocă, mișcând tigaia în toate părțile, că să se întinză, și-o prăjește deasupra focului. Când e pe o parte rumenă, întroarce-o binișor pe cealaltă, turnând iar nițel unt. Când e prăjită, strânge-o s-o bagi într-un castron încălzit aproape de foc, că să nu se răcească. După ce le-ai prăjit pe toate, dă-le presărate cu zahăr și calde, la masă. “(Uleriu, D., 2018)

Articol cu extrase din cartea “Trei secole de gastronomie romaneasca” scrisa de Daniela Uleriu si Doina Popescu, 2018, editura Paralela 45.